Sidste år skrev jeg et blogindlæg om Facebook var ved at blive platformen, der styrer alle sociale medier? Min konklusion, hvis man kan kalde den for det, var at Google nok er dén udbyder i verden, der ved mest om brugerene, og Facebook ligger vel lige i hælene på os.
Da jeg skrev dette i september 2010, var Facebook ikke kommet med alle de nye tiltag, som vi har set inden for det sidste 6 mdr. Der hersker ingen tvivl om, at Facebook er blevet en så dominerende spiller på det markedet, som handler om at pinpointe sine brugere, indsamle informationer om din og min gøren og laden på nettet.
Skal man splitte nogle af de muligheder op, som Facebook er kommet med på det sidste, så ser det sådan her ud:
Like-knappen
Med Facebook Like muligheden, fik vi alle sammen muligheden for, at vise alle dem i vores sociale netværk, hvad vi stod for, læste, kunne lide osv. Det var fantastisk – for her fik vi mulighed for, at måle på den Word-of-mouth (WOM), som faktisk foregik på nettet, og som kunne – hvis man havde en formel, eller en fordelingsnøgle for det, måle på den sociale kapital, som er indlejret i et “like”.
Men hvis man vender det hele lidt på hovedet, og ser på Facebooks forretningsmodel (for den sociale del af deres forretning), så har de de sidste par år benyttet sig af en slags snylter strategi, for deres overtagelse af nettet – ved at give udviklerne mulighed for at implementere eks. Facebook Like knappen på alle sider, og gøre denne funktion tilgængelig, uden egentlig at være logget ind på Facebook, så har de trukket hele deres forretningsmodel ud over andres forretninger, brands og hvad der dertil hører til disse brands positioner.
Like-funktionen har også været med til, at flere og flere afmelder sig nyhedsmails og derfor begynder at “Like” brands på Facebook idet, at Facebook er “lejerbålet”, hvor 2.7 millioner danskere færdes flere gange dagligt; hvilket bliver til 20.660.930 timer i mdr. viser en rapport fra FDIM, Foreningen af Danske Intetnetmedier, fra 2010. og ja, du læste rigtigt.
Facebook Places
Med Places har Facebook taget kampen op med de locasionsbasserede tjenester (LBS) som Gowalle og foursquare – her har Facebook budt ind på det markedet, som de fleste af os, der arbejder med sociale medier tildagligt, mener bliver en af de drivende motorer i det, som man i dag kalder for social CRM – den kunde styringsmåde, hvorpå vi kan bygge en langt bedre og mere realistisk og 1:1 dialog-kommunikation på.
Hvorfor? Fordi den bygger på din egentlige adfærd i den virkelige verden (IRL). Hvilket fører mig videre til Facebook nye tiltag – Facebook Deals eller Check-in Deals.
Facebook Deals – det 2. i rækken – nu Check-in Deals
Facebook Deals har vi kendt til i et stykke tid. Men Facebook har brugt 2011 på at justerer på den indsats, og omdøber det tidligere Facebook Deals til Check-in Deals. Der er her tale om Deals, som åbenbarer sig i forbindelse med check-in via en mobiltelefon – lidt som man ser det med Foursquares Specials Nearby.
De nye Social Deals skal i stedet sammenlignes med Groupon, altså tjenester som vi herhjemme kender mest i form af Downtown.dk og Sweet Deal. Samtlige mediehuse synes for øjeblikket at være meget interesseret i, at udvikle deres egen tjeneste, som giver borgerne daglige tilbud i indbakken, hvor store rabatter er sædvanen. I USA, er dette rigtig stort.
Facebook Connect
Med Connect fik Facebook muligheden for at trække vores oplysninger via en 3. parts-applikation over til kundens site, bruge disse og indhente oplysninger både på den platform ( i dette eks. Digg), som man ville bruge, men også tilbage til Facebook igen. Her fik man også mulighed for at integrere sine sociale sits et sted, og med ét klik logge sig ind – på den måde undgår man spam, og at skulle skrive og afgive de samme informationer flere 100 forskellige steder. Her har Mark Suckerburg, hvis man twister det lidt, været så fremsynende, så han har omgået den debat, som vi har her hjemme omkring Cookie reglerne.
Del-knappen
Facebook-Del er den knap, som gør, at vi nemt, hurtigt og med ét klik kan dele alle de spændende informationer, artikler, musiknr. og hvad har vi, til hele vores sociale netværk. Del-knappen indeholder også det element af den sociale-netværkskapital, som gør, at du hele tiden er top of mind hos dine venner, og du har, med garanti mindst 10 i dit netværk på Facebook, som vil finde netop den nyhed, joke e.l. interessant, som du deler. Hvem har ikke oplevet, at der kommer en kollega, ven eller familie medlem hen til dig og starter samtalen med sætningen: “Det var forøvrigt ret spændende, den artikel du delte på Facebook forleden …” Denne knap, hæver dit netværkskvotient, som Jacob Bøtter nok ville have kaldt det:-)
Konklusionen må være, at Facebook har formået at infiltrere nettet på en snedig måde, så ingen af os har fattet, at de faktisk sidder på ALT inden for social-deling, interaktion etc. I hvert fald, hvis man ser på den del, som ikke beror på Twitter og andre af de mere snævre sociale-bloggingværktøjer.
Men én ting er sikker, Facebook går mod en meget kommerciel fremtid. En fremtid, som både kan have en positiv og en negativ indvirkning – forleden havde jeg en snak, med en kreativ på bureauet, hvor jeg arbejder. Vedkommende er stor Facebook (fan) og bruger – og da Facebook lancere facebook questions, var han ved at stå af. Dels fordi, det spammer (denne diskusion var også oppe, da Facebook lancerede “Del” knappen) i den strøm, som mange er så glade for. Og dels fordi, at det nu begynder at virke som om, at Facebook mere udvikler sig henimod, den kommercielle brug af det sociale medie. Der er ingen tvivl om, at det sidste års titag har været i en retning, som mere er til virksomheder, end til de egentlige brugere, som du og jeg – der trods alt bruger mere end 20 millioner timer på sitet om mdr.
Tak for en god artikel. Facebook ER en uomgængelig spiller når det handler om sociale medier – og om de mennesker, der anvender dem.
Man kunne gå endnu viderer og sige, at facebook ikke længere er en platform, men et styresystem. et styresystem for adfærd og research i sociale medier.
Søren Nøhr
Hej Søren.
Tak for de pæne ord – ja, du har helt ret i din betragtning om facebook som adfærdsstyrende system. Sjovt, er vi i DK og EU enormt fokuseret på cookiebaseret kommunikation. Men fokus er ikke (nok) på de enorme informationsmængder, som afgives til Google og Facebook.
Go’ lørdag.
//Martin @Graeser