I sidste uge skabte det stor debat rundt omkring i verden på blogs, twitter og i magasiner, da sangeren John Mayer proklamerede, at han ville hive det digitale stik til sin Twitter konto – og på den måde efterlade 3,7 millioner Followers i et digitalt celeberty-mørke. Det kan få det til at gyse koldt ned af rykken på en hver fan, af John Mayer!
Og hva´så, tænker du sikkert – Det gjorde jeg i første omgang i hvertfald.
Men helt væk fra nettet er han dog ikke – han nedlage sin Twitter konto til fordel for en ny opstartet Tumblr-konto, og vil da også blive ved med at kommunikere med sine mange millioner fans via sin blog.
Men nok om John Mayer, for det fik mig til at tænke: Hvad nu hvis en virksomhed, ville trække stikket og forlade eks. Facebook, Twitter eller Trust Pilot?
Jeg vil her komme med mine meditationer, som jeg har haft den sidste uge, over dette!
For én ting er sikkert – når man i disse år, som virksomhed, eller som kendis, entrerer på et socialt netværk, hooker det op med sin virk. blog, sine ansatte o.l., ja, så begynder man at op bygge det, som Lars Kolind (Red. bestyrelses formand fra Wemind), kalder for social kapital. En kapital, som unægtelig opbygger og vedligeholder relationer. Kort sagt, så kan man sige, at man begynder at arbejde med Social-CRM.
Derfor mener jeg, at virksomhederne, når de vil entrerer de sociale medier, og overvejer, hvad der skal ske, den dag de vil forlade givne medie igen. For det skal være sagt, at når man begynder at gå i dialog med sine kunder, fans eller virksomheds kontakter, så kræver det involvering, og energi fra sine brugere, og ikke mindst tillid.
1) Sørg for at ha´dine Sociale-CRM informationer opsat i et system, så de ikke “kun” afhænger af givne applikations databse.
2) Sørg for at meld det ud i god tid – og lad dine brugere kunne debatere med jer, ud fra den begrundelse, som I er kommet med.
3) Lad være med at forlad et socialt medie, pga af kritik, for en enkel handling – for hvis man ikke vil opleve den direkte kritik, så skal man som virksomhed slet ikke begive sig ud på den humplede sociale medie-vej.
4) Er det en kort- eller lang sigtet stategi (one time boost kampagne eller eks. klagepolitik, som skal kører år og dag)
Det skal være sagt med det samme, at det er letterre at indlede sig på et sociale medie som Twitter, foursquare og Facebook. Det kræver få klik, og så er man igang. Men 1.000 vis, af danske virksomheder ender på Facebooks-kirkegård, som døde sites, hvor digitale vindhekse stryger hen over siderne.
Det kræver enormt meget energi, at skabe dialog og involvering – det har det forøvrigt altid gjort, men nu er hastigheden sat op, og dermed er involveringsgraden blevet langt mere krævende.
Slutteligt vil jeg sige, at når din virksomhed entrerer på et socialt netværk, så få sat alt i system – monitorer hvor dine kunder er på nettet – for det er ikke alle, som vil give indspark til din virksomhed via Facebook, det kan være, at de gør det på en ekstern blog, som en helt tredje pers. har skabt – og så er det dér du skal involvere dig – men find lige ud af, hvordan du så kan forlade denne blog igen – gør man det én gang, er det lig med, at I, i kundens øjne, bliver ved med at vende tilbage og kommunikere med dem. Dialogen kan ikke slukkes eller nedprioriteres fordi andre og mere “vigtige” anliggender er kommet i vejen.
Så lav en gennemtænkt exit-strategi – som kan eksekveres på en god og sober måde.
Den sociale-dialog, eller den sociale kapital om man vil, er et cyklisk-økosystem, som autopoietisk bliver ved med at føde gensidige kommunikations-strenge!
Det er nogle gode råd, Martin. Jeg er selv gået i gang med både twitter og Facebook til min nye web-portal. Men det skal naturligvis gerne være sådan, at man kan trække stikket ud på en sober måde på de sociale medier, hvis ikke alting går som planlagt. Du kan jo prøve at kigge forbi http://www.netvaerksportalen.dk – spørgsmålet er måske også, om det overhovedet kan svare sig at lave social interaktivitet på et site som vores. Hvad syns’ du?
[…] på min kære medskribents fremragende, og ikke mindst yderst relevante, indlæg om “Hvad skal man gøre, når man som virk. vil forlade et socialt netværk?“, kommer her et konkret eksempel. Omend lidt fjollet, gør popidolet Miley Cyrus (nok bedst […]
Godmorgen Mads.
Tak for din kommentar!
Det lyder spændende med dine sociale medie-tiltag, og jeg er da sikker på, at en social medie-plan, for netop en portal, som din, er yderst nærliggende.
For som jeg også skriver, så handler det om social kapital, og det er om noget, dét man arbejder med i et netværk – så formidlingen via sociale medier, er da nærliggende.
Men når det er sagt, så er det, hvilket du sikkert har erfaret, enormt tids- og energi krævende at drive sådanne dialogbasserede tjenester til succes.
Slutteligt vil jeg lige sige, tak fordi, du kommentaerede, og så vil jeg også lige høre, hvordan du har ramt vores blog?
Jeg har helt lyst til at høre, hvad der ligger til grund for dine valg af Twitter og Facebook, som løftestænger til dialog med netværksmedlemmerne? Men stedet her er nok ikke pasende. Så for diskretionens skyld, så kan du svare mig per mail (mg@zornig.dk), hvis du har lyst til at snakke mere om dette.
Det med at kunne trække stikket på en sober måde, handler i bund og grund om, at dem man efterlader tilbage, ikke føler, at de er blevet punpet for oplysninger, så udgangspunktet alligevel var dit (eller virksomhedens).
For præmissen for socaiale medier er, efter min mening, at: “Sociale medier beror på socialkapital. Socialkapital skaber værdi og relationer!” Derfor skal man hele tiden være obs på, at dialogen er rettet mod dem du komm. til, så de hele tiden kan byde ind og involvere sig.
Hej Martin
Jeg fandt jeres blog ved at skrive netværk i google. Så ville jeg lige se, hvad der poppede op af interessante ting. Jeg ledte dog et par sider frem, før jeg snublede over jeres.
Vi har godt inde i vores overvejelser, hvor tidskrævende det kan være at bringe sociale medier ind i et projekt som vores – især i opstartsfasen, hvor der jo er mange andre ting, der skal tages hensyn til. Men et sted ude i fremtiden har vi da planer om både et større debat-community og en blog. Man vil jo gerne holde sin målgruppe opdateret med brugbar info, og man vil gerne have, at de vender tilbage til ens site.
Og jo, social kapital er vigtig i denne sammenhæng. Det kan vi godt blive enig om.
Mads
Hej Mads.
Okay – skulle lige høre, hvor fra du havde hørt om os, det kunne jo være, at vi havde holdt foredrag for dig e.l.:-)
Lad mig hører nærmere, når du er kommet lidt længere med strategi, test etc. For det er et spændende projekt, som du har gang i, synets jeg!
Ha´ en god dag.