Den sociale mediestrategi findes ikke! A-hva´for noget …? Kommunikation har da altid skulle nedskrives, sættes i rammer og kasser for at den kunne kontrolleres og sættes sammen med marketings KPI´er, så vi kan måle effekten på den ved årets udgang; ROI, LTV og sådan noget.
Påstand om at en social medie strategi ikke findes, er ikke min alene. Og understregelsen skal dog også være på ordet strategi.
For der findes ingen strategi, når man snakker om sociale medier; mener denne blogger.
Hvorfor gør der ikke det?
Det gør der ikke, fordi de sociale medier har bibragt et nyt niveau eller parameter, om man vil, som ikke kan styres, når man som kommunikations-, reklame eller pr-bureau arbejder med den sociale kommunikation.
Og det at man kender til de redskaber (twitter, facebook, linkedin, flickr mfl.), gør ikke, at ens kommunikation via disse redskaber bliver en succes.
Derfor er det vigtigt, at man som virksomhed har en plan for sin kommunikation, når man går til de sociale mediers universelle kommunikationsplatform.
Grunden til jeg kalder den for en universel kommunikationsplatform, er ud fra den devise, som web 2.0 har lært os; det at alt skal linkes sammen, for at give den bedste mening.
Det handler simpelthen om at kunne se det store (kommunikations) billede og linke informationen sammen. Og det indebære også det faktum, at det offline medie ikke er død. Derfor er det vigtigt, at når man som virksomhed, benytter sig af at linke on- og offline sammen, så det giver mening, for brugerne, og så brugerne/kunden kan komme til og fra de platforme, som jeres kommunikation kører via.
Derfor nytter det ikke noget, at man som virksomhed i dag, pludselig finder ud af, at nu skal man på facebook eller twitter; for det har man hørt at naboens søn på 16 år snakker om.
Nej, tænk planen bagfra – og start med at se jer om i det landskab, som hedder sociale medier. Lad jer inspirere, og lad jeres kunder vise jer, hvor I skal kommunikere. Her skal I ikke nødvendig vis lytte til mediebureauet, som kan forklare jer, at jeres målgruppe eks. er en kvinde på 34, der bor i Skanderborg, og som spiser Cornflakes af mærket Kellogg´s til morgenmad.
For hun findes ikke, eller det gør hun måske nok. Men hun bor også i Bremen, og hedder Carola og 17, og er med på moden inden for, jeres produkt type. Og de blogs hun skriver på, der udlevere hun sine tanker og følelser om jeres produkt, sit liv etc. Og det er HER I som virksomhed har noget at hente. Her ligger dén online vidensdatabase, som den bedst opsatte fokusgruppe ikke kan hamle op med.
Så ved at lytte, vil i ud fra det grundlag kunne skabe engagerede brugere/kunder, som opbygge et sand hav af ambassadøre. “Bare” ved at gøre én enkel ting: LYT!
Og lad vær med at blive alt for overvældet af teknologier, så I mister fokus overfor dét som det reelt handler om: nemlig at involvere, fastholde og sælge etc. Det handler om at finde den online-personlighed, som passer din virksomhed bedst – hvilken gør det?
Og hvilke overvejelser har du og din virksomhed omkring at bruge sociale medier, som indvolverings-mekanisme. Er det Facebook, hvor man i dag 3. marts 2010 i Berlinske Tidende kan læse, at vi danskere brugere 20.660.930 timer per mdr. For argumentet er lige dér, for at oprette en gruppe på facebook, og begynde at invitere fans eller venner.
Eller er det Twitter, som hver mdr. får 5.6 millioner brugere?
Jeg kunne blive ved – men min pointe er klar: lyt jer frem til, hvor I skal være. For svaret kan I ikke egenhændigt komme op med; men det kan I i samarbejde med dem der taler om her derude.
Hvor hører din virksomhed til på nettet: på blogs, på Facebook, Twitter, Linkedin, etc?
Jeg er enig – der er mange muligheder i at definere sin målgruppe på baggrund af deres engagement på div. online platforme (blandt andet). Nettet og ikke mindst sociale medier har i høj grad udvisket geografiske- og i nogle tilfælde kulturelle forskelle. Der er lige pludselig opstået en masse forskellige online-kulturer, hvor personer selv går sammen i forbindelse med deres interesser eller andre fællesmængder – hvilket skaber en masse muligheder for virksomheder i deres kommunikation overfor disse.
Ret spændende 🙂
Hej Rasmus,
Jeg er glad for, din kommentar – og du har, helt ret i, det med community tanken. Det er dér vi skal hente vores field research i fremtiden.
[…] at kunne det, skal man først LYTTE, det har jeg skrevet om utallige gange før på denne blog. Men en anden ting, som er lige så […]
[…] Sidste ting, som jeg også finder interessant er at kampagnen er et supplement til de andre medier, som er taget i brug. Hvilket burde være et vink med en vognstang til de virksomheder, som stadig mener, at social medie-strategier findes, og at den sociale medie strategi ikke findes, men at det derimod skal være et supplement, som en social medie-plan. […]