Det er meget muligt, at dette er set mange steder før (fx iGoogle) og at jeg derfor er lidt sløv i optrækket. Det er ligeledes muligt, at det på ingen måde er nyt og revolutionerende. Men jeg vil alligevel bruge lidt plads her på advertising paradigm til at bifalde BBC’s nye(-ste) site, bbc.co.uk.
BBC har formået at implementere web 2.0 tanken i vid udstrækning direkte på mediehusets corporate site. Og ganske som kernen af web 2.0 dogmet foreskriver det, er tanken bag sitet at give brugeren ”[…] a world-class on-demand user experience”. Med andre ord omfavner sitet idéen om user created content og customization i form af en portal, hvor alle elementer (widgets) kan placeres, udskiftes og flyttes vha. drag n´drop, præcis sådan som brugeren ønsker det – selv baggrundsfarven kan personaliseres. Hvis brugeren ønsker nyheder om musik, sport, udland og lokalvejret, så er det helt enkelt disse ”kasser”, vedkommende trækker ned på sin BBC side. Når brugeren igen besøger sitet, er alle indstillinger gemt – og det uden brug af kodeord el. lign.
I mange år har mediehuse og andre afsendere med mange medier og kanaler haft en udfordring i forbindelse med at tilrettelægge kommunikationen således, at modtagerne føler at relevansen er stor. Dette er ofte forsøgt løst med lange og snørklede tilmeldingssites, som har resulteret i at brugeren modtager fx 14 forskellige nyhedsbreve – ét for hver interessekategori. Dette problem har BBC overvundet ved at lade brugeren udvælge interesseområderne direkte på sitet i ”real time”.
Men hvis alle gør det, bliver nyhedsbrevet så ikke undværligt?
Nej, for den ene mulighed udelukker ikke den anden. Forestiller man sig i stedet at denne real time tanke kombineres med netop udsendelsen af nyhedsbreve, mener jeg, at dialogen med brugeren forstærkes markant. Der opstår, efter min mening, en helt unik mulighed for at følge op på brugerens ønsker og præferencer.
Her er en gratis idé til BBC: Når brugeren har valgt interesseemner, placeret dem på sitet og klikker ”save”, skulle denne opfordres til at afgive permission til et nyhedsbrev, der vil indeholde nyhedsopdateringer i de relevante kategorier. Her er der derudover mulighed for at skabe en forstærket 1:1 relation med brugeren via redaktørkommentarer, udskrivelse af konkurrencer i forlængelse af fx brugertests mm. Det vil ligeledes kunne holde brugeren af sitet ”varm”, idet de relevante nyheder naturligvis kun kan læses i deres fulde længde på sitet. Alle tiltag der vil højne relevansen for den enkelte og i sidste ende forhåbentligt skabe en højere loyalitet.
Jeg har fundet ud af, at sitets betaversion er lanceret i december 2007 og kan dermed selv svare på det spørgsmål, jeg indledningsvist stillede: Ja, jeg er lidt langsom. Men det er jeg tilsyneladende ikke den eneste, der er. For der er ved gud langt i mellem gode eksempler på danske hjemmesider, der inkorporerer web 2.0 tanken (udover blogs og Facebook-ikoner). Ikke at de nødvendigvis skal modellere og skabe hele sitet i den ånd, bevares. Men jeg mener, at mange kunne lære noget af BBC sitet. Det kunne være en enkel kolonne eller et billede, der var customized-mulig, således relevans-tanken blev berørt. Det er som bekendt helt OK at starte med babysteps.
[…] Som fortaler for relevans i kommunikationen, var lige netop denne type site vand på min mølle. Dog måtte jeg konkludere til sidst, at der var langt mellem (jule)snapsene – især på det danske onlinemarked. Læs hele indlægget her. […]
Hello, its good post on the topic of media print, we all understand media is a great source of facts.