Hvad sker der med markedsføring, når vi ikke kan styre dialogen? Man skal korrigere den!
Der er ingen mulighed for at styrer din kommunikation – med de sociale medier er det slag forlængst tabt.
Mange virksomheder styrer stadigvæk deres kommunikation ud fra principper som hører fortiden til.
The media is the message, sagde Marshall Mcluhan i 1967 – ud fra den device blev alle grænser for kommunikation hævet til 2. potens, og er på den måde i dag blevet forbrugerens. Med internettets indtog blev det endnu sværer at “styrer” dialogen kunder imellem, og virksomhed og kunder imellem.
Det er derfor vigtigt at tage sine dialogmæssige forbehold overfor sine kunder. For hvad skal man svare dem, når de stiller en et direkte spøgsmål(?) – du kan i hvertfald ikke svare dem med en massekommunikationskampagne; det har der aldrig været meget dialog over.
Webers danske dir. udtalte sig i den uge, vi lige er gået ud af, at Weber´s loyalitetsprogram har afstedkommet så mange nye produkter netop fordi, Weber har taget dialogen virksomhed og kunde imellem alvorligt. Ved at svare på kundernes tilnærmelser, har Weber formået at udvikle flere produkter, som i dag, er en stor del af deres overskud og varesortiment verden over.
Det skal her tilføjes, at danmark er det land i verden, hvor flest griller; og ikke, som man måske skulle tro, BBQ landet over dem alle; USA – de kan ikke engang hamle op med danksernes grilltrang og vaner og utrættelige lyst til at udvikle et produkt, som de ikke har aktier i.
Når man har et produkt, hvor man har SÅ mange loyale brugere der ex vil give flere 100 kr. for en pose kul, hvorpå der står Weber, eller har et top professionelt community, hvor Weber entusiaster kan mødes (online) og udveksle erfaringer m.m. Så har man forstået hvad dialog og loyalitet går ud på. Det går i al sin enkelthed ud på at lytte, besvare spørgsmål og indgå i et dualt og respektfuldt fælleskab. Det er som Seth Godin siger: “You can´t control what people are saying about you. What you can do is organice taht speech”.
Jeg vil derfor hævde, at kampagner i dag ikke kan få succes, hvis ikke en god og sober dialog er inkorporeret i kampagnen; og tages alvorligt hele vejen rundt i organisationen. Hvis ikke den gør det, så fejler kampagnen stort.
Jeg ved ikke hvor tit, jeg via mit job som komm. konsulent har hørt fra kolleger i reklamebranchen, at deres kunder “bare” skal have udviklet/produceret en kampagne, så direktionen i givne virksomhed kan se, at der sker et eller andet i virksomheden – indhold og formål er ligemeget.
Jeg kan ikke lade være med at blive lidt skuffet og ramt på min faglige stolthed. Ramt på min faglige stolthed fordi, jeg synets, det er:
1) spild af gode resourcer
2) spild af penge og gode ideer;
og det udvander vores branche, og får os, der sidder på bureauer rundt omkring i Danmark til at stå tilbage med et image af, at man tiltider ikke gør det bedste man kan for kunde(r)n(e) i bureauverdenen.
Men sandheden er en anden – sandheden er, at når kunden ikke forstår at gode kampagner, som skal indholde dialog og loyalitetsskabende elementer tager tid at opbygge; ja til tider år. Så bliver de utålmodige, og vælger en hurtig løsning; som kunne være en tv-kampagne, hvor man ikke har tænkt over, hvad man skal gøre med den feet back man får, som ikke er produktorienteret, eller hvad man skal gøre, når kampagnen er slut, og der skal til at følges op på alle de leads, som man har skabt.
Når kunderne oplever det for mange gange med et giventporodukt el. producent, så skifter de over til konkurenten, som kan finde ud af at have en ordentlig dialog; og bliver der for altid – for der hvor loyaliteten er, der er dine tidl. kunder også, hvis du er en virksomhed, som ikke har forstået at gå i seriøsdialog.
Leave a Reply